Get Adobe Flash player

FOTOGRAFIA LUNII!

 
 

Ateliere de difuzare a valorilor umanitare

Formular pentru solicitarea atelierelor de difuzare a valorilor umanitare.

Cursuri de Prim Ajutor

 

PERSOANE FIZICE

 


Esti interesat sa faci un curs de prim ajutor?
Vino la noi!
Din 2 in 2 saptamani, pe baza inscrierilor, doritorii pot urma un curs de prim ajutor organizat de Filiala Timis a Crucii Rosii Romane !!!
Costul cursului este de 250 lei/participant.
Elevii, studentii si pensionarii 150lei/participant.
Certificatele de absolvire se elibereaza in max 5 zile de la absolvire.
Contact: 0734449945,
primajutorcrtimis@gmail.com

Unde ne găsiți?

 
 
Presedinte - Dr. GHEORGHE SEBOK
Vicepresedinte - Dr. ALEXANDRU SITARU 
Director - LUCIAN TRIF
Tel/fax +40 (256) 496-969, 
+40 (734) 449-945, +40 (721) 996-223

Str. Eneas, Nr. 14 A, Timişoara, 300479.

Găseşte-ne pe Facebook!

Filiale ale C R Romane

Alba

Arad

Arges

Bacau

Bihor

Bistrita

Botosani

Braila

Brasov

Bucuresti

Buzau

Calarasi

Caras-Severin

Cluj

Constanta

Covasna

Dambovita

Dolj

Galati

Giurgiu

Gorj

Harghita

Hunedoara

Ialomita

Iasi

Maramures

Mehedinti

Mures

Neamt

Olt

Prahova

Salaj

Satu Mare

Sibiu

Suceava

Teleorman

Tulcea

Valcea

Vaslui

Vrancea

 

versiune gata de tipărire
Ziua de 7 aprilie marchează, ca în fiecare an din 1950 încoace, Ziua mondială a sănătăţii, zi ce aniversează crearea, în 1948, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS, ca agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva. În 2015 tema generică propusă comunităţii internaţionale cu ocazia acestui moment aniversar este "Securitatea alimentară".

Potrivit estimărilor, alimentele produse sau servite în condiții neigienice se află la originea a circa 2 milioane de decese pe an, printre care un mare număr de copii. Alimentele care conțin bacterii, viruși, paraziți sau diferite substanțe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer. Apar mereu noi amenințări la adresa securității sanitare a alimentelor: schimbările care intervin în producție, în distribuirea și consumul alimentelor, modificările de mediu, agenții patogeni noi și emergenți, rezistența la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor naționale de securitate a alimentelor, iar sporirea numărului de călătorii și dezvoltarea comerțului cresc probabilitatea unei propagări internaționale a contaminării. Manualul OMS "Cinci chei pentru alimente mai sigure" conține recomandări practice destinate distribuitorilor și consumatorilor în privința manipulării și pregătirii alimentelor. Prima este curățenia, a doua separarea alimentelor crude de cele preparate, a treia, o tratare termică suficientă a alimentelor (fierbere, prăjire, etc.), a patra, menținerea alimentelor la o temperatură adecvată și a cincea, utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei). Ziua Mondială a Sănătății 2015 este o bună ocazie pentru sensibilizarea celor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, a agricultorilor, producătorilor, vânzătorilor și personalului din sănătate — și a consumatorilor în aceeași măsură — cu privire la importanța siguranței sanitare a alimentelor și la rolul pe care îl poate juca fiecare din cei enumerați pentru ca nimeni să nu se îndoiască de alimentele pe care le consumă, mai spune comunicatul OMS, preluat de Agerpres.
 
Din păcate, se impun câteva comentarii legate de această aniversare şi tema de reflecţie propusă omenirii prin intermediul OMS, ca agenţie a Naţiunilor Unite. Constatăm că pe parcursul anilor aceste teme s-au modificat atât ca anvergură a abordării cât şi ca legătură cu evenimentele mondiale ce implică organizaţia noastră, Crucea Roşie. În 1995, de pildă, se cera o mobilizare generală pentru "Eradicarea globală a poliomielitei", un an ma târziu se punea problema "Oraşelor sanătoase pentru o viaţă mai bună", în 2005 se lansa chemarea "Să facem ca fiecare mamă şi fiecare copil să conteze", abordarea cu puternice conotaţii sociale continuând în 2006 şi 2007 sub genericele "Muncind împreună pentru sănătate" şi, respectiv, "Securitatea internaţională a sănătăţii". În 2009 tema Zilei internaţionale a sănătăţii a fost "Salvaţi vieţi: faceţi spitalele sigure în caz de urgenţe". Desigur, securitatea alimentară, propusă pe agendă anul acesta, ca şi tema anului trecut, legată de bolile transmisibile prin vectori biologici, presupun abordări generoase şi interesante, dar, pe fondul evenimentelor în curs, se nasc unele întrebări. Să observăm că în situaţia dramatică din Orientul Mijlociu şi unele state africane, unde războaiele fac ravagii, au apărut situaţii de un tragism copleşitor, cu trimiteri imediate la starea de sănătate a milioane de oameni, mai ales refugiaţi. Foarte recent, oficiali ai ONU numeau situaţia unei astfel de tabere de refugiaţi, atacată de fundamentalişti islamici care au decapitat apărătorii miilor de femei, copii şi bătrâni înghesuiţi într-o periferie a Damascului ca fiind "mai jos de nivelul subuman". Iar această imagine apocaliptică, regu de imaginat în secolul XXI, se repetă în numeroase alte puncte ale zonelor unor conflicte de o barbarie medievală. Din punctul de vedere al Crucii Roşii, o asemenea situaţie e greu tolerabilă, ea contravenind flagrant cu obiectivele şi principiile de acţiune ale organizaţiei noastre, cu drepturile fundamentale ale omului şi ideea de civilizaţie, în general, dar constatăm că mass-media internaţionale nu abordează deloc suferinţele milioanelor de refugiaţi nevinovaţi sau o fac doar fugitiv. Este greu de înţeles de ce nu se pune în deplină lumină, pentru opinia publică internaţională, catastrofa umanitară în curs, pentru că se pierd zilnic numeroase vieţi omeneşti, mai ales în rândul copiilor şi suferinzilor lipsiţi de cele mai elementare mijloace de subzistenţă şi asistenţă medicală.

Este foarte bine că ne propunem să acordăm mai multă atenţie securităţii alimentare, să supraveghem calitatea hranei şi a modului ei de preparare. Nu putem, însă, să nu ne gândim că pentru milioane de oameni această problemă este, acum, una secundară, prima fiind găsirea hranei zilnice, sub orice formă, pentru a supravieţui. Dacă în anii trecuţi ne-am propus să scrutăm starea de sănătate a mamelor şi copiilor sau calitatea spitalelor în caz de urgenţe, poate că e bine să ne amintim că în aceste zile mame şi copii mor în condiţii dramatice, departe de orice spital, sau alături de ruinele fostelor spitale. În mod hotărât aceste gânduri nu au conotaţii politice, ci strict umanitare, în deplină rezonanţă cu principiile fundamentale ale Crucii Roşii. Din păcate, politica, sau o anumită politică, a făcut ca problemele presante ale umanităţii, care erau puse cândva pregnant în atenţia opiniei publice internaţionale, altruismul şi grija pentru oameni, indiferent de etnie sau convingeri religioase, să se estompeze sub valul altor evenimente, considerate de mai mare interes. Sub ochii noştri se întâmplă tragedii zguduitoare, există crize umanitare majore, în timp ce mass-media invadează spaţiul public cu mesaje fără relevanţă pentru milioane de disperaţi a sorţii. În loc de concluzie, să subliniem doar că aşa numita calitate a vieţii e valabilă pentru orice om, indiferent de zona planetei unde trăieşte. Vorbind despre securitatea alimentară, să nu ne îngrădim mental la imaginea occidentalilor atenţi la etichetele alimentelor care abundă în magazine, la maniera igienică de păstrare şi preparare a acestora în frigidere şi congelatoare, ci să ne oprim o clipă şi la ideea că foarte mulţi, prea mulţi semeni ai noştri au dreptul la prima formă de asigurare alimentară: aceea de a avea ce mânca. Şi, nu mai puţin, au dreptul elementar la viaţă. Avem convingerea că spiritul înaintaşilor noştri, care au decis la jumătatea secolului trecut constituirea unor organzaţii ca Naţiunile Unite, cu agenţia lor specializată, OMS, sau Crucea Roşie Internaţională, presupune şi o astfel de abordare, ce transcede unui an sau decade oarecare. Altfel, Ziua mondială a sănătăţii riscă să devină prilej de aniversare şi reflecţie pentru mult mai puţine zone ale globului decât s-a gândit a fi.
Lucian RISTEA

Doneaza online!

Sustine actvitatea umanitara a Crucii Rosii Timis!
 

Donează prin asigurare!

Cursuri de Prim Ajutor

 

PERSOANE JURIDICE

 
Ai o firma in jud Timis?
Nu au angajatii tai curs de Prim Ajutor?
Vino la noi sau venim noi la tine !!!
Costul cursului: 250 lei /participant.
Cursul e valabil 1 an de zile dupa care iti reevaluam personalul.
Contact: 0734449945, 
primajutorcrtimis@gmail.com
 

CRR Timis in Mass-Media

"Punct de Prim Jutor in zonele
izolate", localitatea Gad,
Judetul Timis
 
 

Puncte de canicula organizate
de CRR Filiala Timis
 

Click for Timişoara, România Forecast

Cautari persoane


Conflicte armate, tulburari interne, dezastre naturale, chimice, violente au loc, in lume, in fiecare clipa. In urma lor, multe vieti sunt frante si multe familii ajung sa fie separate de cei dragi.
CRUCEA ROSIE ajuta aceste familii sa restabileasca legatura cu rudele apropiate sau 
sa afle .......
 

Sanitarii priceputi

Apasa pentru a deschide manualul!
 
„Prezentul material are rol informativ, pentru a intra in posesia fizica a materialelor va rugam sa va deplasati la sediul Filialei Timis in intervalul orar 9.00-16.00, de luni pana vineri.”

Counter

 • Site Counter: 106,379
 • Unique Visitor: 1
 • Since: 2012-10-22 19:38:21
 • Visitors:
  • Today: 34
  • This week: 57
  • This month: 197
  • This year: 7406